Bureau voor Economische Argumentatie Muurhuizen 104
3811 EL Amersfoort

Eén van de sterkste sectoren in Europa
De biersector is één van Europa's sterkste sectoren, met ook buiten Europa een sterke en groeiende marktpositie. Dit is het resultaat van een dynamisch en innovatief bierlandschap, met enkele zeer grote multinationale bedrijven en in landen als Nederland, Duitsland, België, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk veel kleine en ambachtelijke brouwerijen. De sector is ook goed voor veel werkgelegenheid, zowel direct als met name ook indirect.

Banen, toegevoegde waarde en belastingen
Tegenover elke baan bij een brouwerij staan twee banen bij toeleveranciers en daarnaast profiteert met name de horeca. Van liefst 1,9 miljoen mensen kan hun baan in de horeca worden toegeschreven aan de verkoop van bier. Naast de impact in banen, is ook de bruto toegevoegde waarde in kaart gebracht en de inkomsten voor de staat vanwege belastingen en accijnzen. 

Onderzoeksgegevens
Titel: "The Contribution made by Beer to the European Economy: full report, European & Country chapters", januari 2006. Auteurs: Herbert ter Beek, Marco Mosselman en Remco Meijer (Regioplan/Ernst & Young). Zie: rapport.

  • KvK nummer 50690744
  • Algemene Voorwaarden Downloaden
  • ABN AMRO bank 49.83.32.969
© 2014 | Roland Mol Vormgeving | Heerenveen